Google Home gekocht? Sluit hem aan op deze 3 systemen!
- E-mail een vriend
- Print artikel
- Bookmark deze pagina
Gadget Paradise
Je hebt de beslissing gemaakt om een Google Home speaker in huis te halen. Hoewel het geluid van de Google Home, Google Home Mini en de Google Home Max behoorlijk goed klinkt als je rekening houdt met het beperkte formaat, is het juist de microfoon die deze apparaten zo interessant maakt.

De slimme speakers reageren namelijk op jouw stem. Zo kun je muziek starten met een spraakcommando, of een vraag stellen die automatisch via de populaire zoekmachine van Google wordt opgezocht. Maar met andere slimme apparaten maak je van de Google Home pas écht een Smart Home! Hier zijn drie systemen die werken met deze slimme speaker.

1. Chromecast
Het is niet meer dan vanzelfsprekend dat Google Home werkt met de Google Chromecast. Dit is een slim kastje dat van ieder televisietoestel een slim apparaat maakt waarmee je streaming video af kunt spelen, muziek draadloos over de thuiscinema kunt laten spelen en nog veel meer. Voor een paar tientjes haal je al een Chromecast in huis. Er zijn verschillende uitvoeringen beschikbaar, in de basis is iedere Chromecast een ontvanger. De bediening gaat via een externe app op je smartphone of tablet. Of een Google Home natuurlijk. Het is heel eenvoudig om deze apparaten aan elkaar te koppelen en met elkaar te laten communiceren. Zo kun je met een centrale Home speaker zowat alle Google apparaten in huis besturen. Een Chromecast is net als de Home niet exclusief geschikt voor Google producten, je kunt bijvoorbeeld ook vanaf een Apple iPhone naar de televisie streamen.
Google Cast
Als je meer functionaliteit wilt dan de standaard Chromecast apps kun je gebruik maken van Google Cast. Deze software laat je alles vanuit de Chrome browser op je PC naar de televisies streamen. Zo wordt het televisietoestel een extern beeldscherm. Wanneer je eenmaal apparatuur in huis hebt op basis van dit “ecosysteem” wordt uitbreiden heel eenvoudig. Gelukkig heeft Google de Home en Chromecast redelijk open gehouden, zodat je ook producten van andere merken kunt gebruiken.

2. Philips Hue
Het merk Philips is al meer dan een eeuw een begrip in Nederland én in de rest van de wereld. Wie had kunnen denken dat een kleine lampenfabriek uit Eindhoven zoveel succes zou boeken? Met Philips Hue hebben ze de lamp nieuw leven ingeblazen, deze serie slimme lampen behoort tot de beste op de markt. Daarom is het erg prettig dat de Google Home ook samenwerkt met de Hue serie lampen. Maar waarom zou je de verlichting met Home bedienen?
Effe Dimmen!
De meeste mensen raken “verslaafd” aan de Hue lampen met een starterkit. Dit kunnen enkele lampen zijn die warm wit of juist koel wit zijn, er zijn ook multicolor lampen waarmee je alle kleuren van de regenboog kunt maken. Heel mooi, maar waarom zou je daar de spraakassistent van Google voor gebruiken? Nou, bijvoorbeeld wanneer je in de keuken bezig bent en je hebt vieze handen. Je hoeft alleen maar te zeggen dat de lampen moeten dimmen of juist feller moeten branden en het gebeurt. Je kunt vanaf de bank de lampen van kleur laten veranderen, zo hoef je niet eens meer jouw smartphone of tablet erbij te pakken. Houdt er rekening mee dat er verschillende soorten lampen in de Hue serie leverbaar zijn met afwijkende functionaliteit. Controleer vooraf welke features je nodig denkt te hebben.

3. Somfy TaHoma
De vorige twee mogelijkheden waren aanvullingen op de Google Home, de Somfy TaHoma is juist het centrale middelpunt waar alle slimme apparaten samenkomen. Somfy is een Frans bedrijf dat zich heeft toegelegd op huisautomatisering met uiteenlopende smart home apparaten waaronder (garage)deuropeners, elektrische gordijnrails, IP camera’s en alarmsystemen. De TaHoma is een “bridge”, dat is een kastje waarmee je meerdere apparaten tegelijkertijd kunt bedienen via één centrale app. Hoewel Somfy een aantal van deze apparaten zelf maakt, kun je de bridge ook gebruiken met andere producten, zoals Philips Hue lampen, Sonos luidsprekers, Amazon Alexa en dus ook Google Home. Dat gaat via IFTTT (If This Then That), een gratis tool om scenario’s op maat te maken. Zo kun je spraakcommando’s die je aan de Google Home geeft via de TaHoma een actie laten uitvoeren.
Overlappende mogelijkheden
Wanneer je een smart home wilt inrichten zul je merken dat de verschillende apparaten en apps overlappende mogelijkheden bieden. Je kunt dan zelf kiezen of je separate diensten gebruikt, of deze samenbrengt in een centrale app zoals die van Somfy. Het voordeel hiervan is dat je meerdere apparaten met elkaar kunt laten samenwerken. Denk aan de lichten inschakelen terwijl de gordijnen automatisch sluiten. Sommige functies van de Google Home zullen (nog) niet via de Somfy app werken. IFTTT kan dan een uitstekende oplossing zijn.
Google Home biedt veel mogelijkheden, samen met andere slimme apparaten haal je de maximale potentie uit deze luidspreker met spraakbesturing.